Пальмова олія: наскільки вона небезпечна, де її використання найбільш поширене та на що слід звертати увагу.


Пальмова олія -- один із найпопулярніших продуктів у світі. Вона буквально скрізь: від харчів до біодизеля. А ще це продукт, що викликає запеклі суперечки стосовно того, чи варто його споживати і які він несе ризики для здоров'я.

Дискусії стосовно доцільності заборони пальмової олії в Україні в деяких харчових продуктах тривали не один рік. 4 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні, повідомляє Liga.net.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Це олія, яка виробляється з м'якоті плодів пальм олійного типу. Ці дерева, відомі під науковою назвою Elaeis guineensis, зазвичай зростають у прибережних районах Західної та Південно-Західної Африки. Їхні близькі родичі, Elaeis oleifera, можна знайти в Південній Америці.

У останні роки спостерігається значний зростання виробництва пальмової олії в Південно-Східній Азії, особливо в Малайзії та Індонезії. Ці держави на сьогоднішній день забезпечують більше 80% світового обсягу виробництва цієї олії. Проте, для розширення площ під пальмові плантації, відбувається масова вирубка тропічних лісів.

У загальному підсумку, відповідь – ні. Проте, позитивний або негативний вплив залежить від конкретного виду пальмової олії, яку ви вживаєте.

Нерафінована пальмова олія - це сира олія, яку вичавлюють безпосередньо з рослини. Вона має червоний відтінок, виразний запах і смак. Ця олія широко застосовується у традиційній кухні багатьох африканських країн. Сира пальмова олія багата на провітамін А, містить три форми вітаміну Е і фітостероли. Червонувато-оранжевий пігмент червоної пальмової олії походить від антиоксидантів, відомих як каротиноїди, включно й бета-каротин, який організм може перетворювати на вітамін А.

Вживання нерафінованої пальмової олії може мати позитивний вплив на здоров’я. Зокрема, вона сприяє покращенню функцій мозку.

Рафінована пальмова олія проходить кілька етапів обробки, в результаті яких втрачає велику частину своїх природних корисних властивостей. Завдяки високій продуктивності пальмових культур та відносно низьким витратам на виробництво, ця олія знайшла широке застосування у харчовій промисловості. Наприклад, вона часто використовується в таких продуктах, як крупи, хлібобулочні вироби, печиво, кекси, вершкові сири, шоколад і різноманітні сиропи.

Пальмова олія вирізняється однією з найвищих точок димлення, яка становить 232°C. Ця температура є критично важливою, оскільки вказує на момент, коли олія починає диміти. Завдяки цій властивості, пальмова олія ідеально підходить для смаження та використання у фритюрі, що робить її надзвичайно популярною у сфері громадського харчування.

Проте потрібно врахувати, що продукти, які підлягають тривалому смаженню, не є корисними самі по собі. Під час процесу смаження вивільняються канцерогени, і в цьому випадку не має значення, яку саме олію використовують.

Гідрогенізована пальмова олія

Це вже не зовсім олія, а по суті жир, насичений воднем, зазвичай він є основним складником маргаринів і спредів. Побічний ефект виготовлення гідрогенізованих продуктів - утворення промислових трансжирів. Це вкрай небезпечні жири, які накопичуються в організмі й провокують численні хвороби: від серцево-судинних до онкологічних.

Не зовсім. В одній столовій ложці (14 грамів) пальмової олії міститься 14 грамів жирів. З них приблизно 50% -- насичені жирні кислоти, 40% -- мононенасичені й 10% поліненасичені.

Насичені жирні кислоти є можливим небезпечним елементом пальмової олії, зокрема пальмітинова кислота. Вони здатні підвищувати концентрацію LDL-холестерину в крові, що, в свою чергу, може сприяти утворенню атеросклеротичних бляшок. Це може призвести до серйозних судинних захворювань, інфарктів та інсультів.

Всемірна організація охорони здоров'я радить обмежити споживання пальмової олії в щоденному меню, віддаючи перевагу оливковій та соняшниковій оліям.

Особливо ретельно слід вивчати склад дитячих сумішей. Пальмова олія широко застосовується у виробництві харчування для дітей. Згідно з результатами різних досліджень, близько 25% усіх жирів у грудному молоці складає пальмітинова кислота, яка є основним компонентом пальмової олії.

Проте, кислота з пальмової олії засвоюється значно менш ефективно, що, в свою чергу, може викликати нестачу кальцію та порушення в роботі травної системи.

Related posts