Коли слід Harvest моркву, щоб вона була смачною та могла зберігатися тривалий час?
Найсмачніша морква є результатом ідеального поєднання смаку, терпеноїдів та цукру. Терпеноїди створюють той характерний "морквяний" аромат, хоча самі по собі вони можуть бути неприємними. Якщо моркву зібрати занадто рано, її смак залишиться недостатньо приємним. З часом, у процесі дозрівання, в моркві починає накопичуватися цукор, що покращує її смакові якості. Однак, якщо її залишити в землі занадто довго, вона може втратити соковитість, поживні речовини, а також почати тріскатися, що негативно вплине на її зберігання. Тому важливо обрати правильний момент для збору моркви перед зимовими холодами.
Для своєчасного збору моркви слід взяти до уваги кілька важливих аспектів:
Сорти моркви можна поділити на три типи:
Зазвичай у червні проводять збір моркви ранніх сортів, тоді як середньостиглі сорти збирають у липні та серпні, а пізньостиглі – перед настанням морозів. Саме ці пізньостиглі сорти вирощують для зимового зберігання, адже при дотриманні оптимальних температурних умов, такі коренеплоди можуть залишатися свіжими до весни.
Що стосується погодних умов, терміни викопування моркви залежать які були погодні умови під час її вирощування, наскільки було спекотно чи холодно. Збирати моркву для зберігання краще, коли температура повітря буде близько 5°C. Краще зробити це до перших заморозків. Бо, якщо морква підмерзне, вона зберігатися не буде, а буде гнити.
Визначити час для викопування моркви на зимове зберігання можна, спостерігаючи за її зовнішнім станом. Якщо нижнє листя моркви пожовтіло і стало сухим, це свідчить про те, що настав час для збору врожаю.
Оптимальний час для збору врожаю цієї рослини - середина осені. В Україні моркву зазвичай викопують у жовтні, коли температура стає помірною: вже не спекотно, але ще й не холодно. Процес збору моркви розпочинається поступово, починаючи з вересня і триваючи до кінця жовтня. При температурі +4°C морква припиняє рости, а з настанням морозів починає гнити.